• Grand Prix Landau - Axel
  • Grand Prix Tholen - Scherpenisse
  • Grand Prix Zwemschaak - Goes
  • Grand Prix HWP - Sas van Gent
  • Grand Prix Pepernoten - Vlissingen

Artikelindex

Voor het jeugdschaken in Zeeland functioneert binnen de ZSB een jeugdcommissie. Daarbinnen hebben de ZSB-bestuursleden Joop van Ruler en Nick Dubbeldam de leiding.

Soms geven leden van schaakverenigingen schaakles op 1 of meer basisscholen. In de meeste regio’s wordt ook elk jaar een schoolschaaktoernooi gehouden voor teams van basisscholen. De beste teams (ongeveer 20) uit die regio’s spelen in maart een provinciale finale, waarvan zeker de winnaar zich plaatst voor het Nederlands Kampioenschap.

Elk jaar spelen jeugdteams van de verenigingen om de Zeeuwse titel, ieder in hun eigen leeftijdscategorie. Op dit moment is het C-team van Landau uit Axel zo sterk, dat ze dit najaar een hoofdrol spelen bij het Nederlands Kampioenschap.

Een aantal jeugdtoernooien in Zeeland werken in 2013 voor het eerst samen. De 5 toernooien (Axel, Tholen, Goes, Sas van Gent en Souburg) behoren nu tot een Grandprixserie, waarvan in elke leeftijdscategorie de beste 4 spelers een (geld)prijs ontvangen. Deze samenwerking heeft geleid tot veel grotere aantallen deelnemers. Bedoeling is dat ook schoolschakers de kans krijgen om in hun regio eens mee te doen aan een echt schaaktoernooi.

 


Persoonlijk kampioenschap

De winnaars (de jongens en meisjes-kampioen) in elke categorie zijn gerechtigd om deel te nemen aan het (gesloten) Nederlands Kampioenschap. De Zeeuwse bond mag elk jaar een aantal spelers afvaardigen naar het Nederlands Kampioenschap. Hoeveel spelers dat zijn, hangt van de resultaten van voorgaande jaren af, maar in ieder geval in elke categorie de beste jongen en het beste meisje (de Zeeuwse kampioenen).

Meer informatie over het NK kun je op de site van de Nederlandse Schaakbond vinden.

 


Team Competitie

 


Grand Prix

 


Schoolschaak

 


Trainingen

De meeste Zeeuwse verenigingen organiseren op de clubavond, naast het spelen van partijen, schaaktraining voor jeugdleden. Dat gebeurt m.b.v. de stappenboeken van Brunia en Van Wijgerden. Die zijn zelfs geschikt voor hele jonge leden vanaf ongeveer 5 jaar.

De cursisten 'Schaaktrainer 1'
De cursisten 'Schaaktrainer 1'
De ZSB probeert dat te ondersteunen door bv cursussen voor schaaktrainer naar Zeeland te halen. Zo is er in het seizoen 2013-2014 een cursus Schaaktrainer 1 georganiseerd in Axel (bij SV Landau). De cursus werd gegeven door Dolf Meijer (links op de foto).

Verder organiseert de ZSB (ism de KNSB) speciale stertrainingen voor de sterkste spelers van Zeeland. De ster-trainingen worden verzorgd door Nick Dubbeldam (zowel groep 1* als 2*) en vinden ongeveer maandelijks plaats.