• Grand Prix Landau - Axel
  • Grand Prix Tholen - Scherpenisse
  • Grand Prix Zwemschaak - Goes
  • Grand Prix HWP - Sas van Gent
  • Grand Prix Pepernoten - Vlissingen

Vincent Tiggelman en Nina de Putter stijgen boven zichzelf uit!

Voor de negende keer in successie trok er een groep jeugdspelers naar het ONJK, de laatste 7 jaar in Borne. Helaas hadden we geen deelnemers bij de E,F,G, en H groep. Dat is toch een groot gemis want de kinderen die dan later willen inspringen hebben dan echt al een behoorlijke achterstand op de kinderen die daar wel aan hebben meegedaan. Misschien volgend jaar weer?

 

In de D-groep komen we de eerste Zeeuwen tegen. Zij spelen op 6 dagen maar liefst dertien ronden.

Met 64 deelnemers een grote groep. Op plaats 40 met een score van net onder de 50% komen we Frodo van Doren tegen. Redelijk begin, een inzinking maar gelukkig een goede eindsprint brengen hem 6 punten (als 1e jaars D) met een overscore van maar liefst 2,53 punten. Prima gedaan. Met een half punt meer, dus precies 50 % Jari Groen. Jari begon sterk maar had zwakkere dagen op dag 3 en 4. Maar ook hij had een sterke eindsprint. Zijn overscore 1,95 punt. Ook heel erg goed als eerste jaars D. Daar weer een 0,5 punt boven Sven de Putter maar wel al op de 20e plaats. Hij had slechts een overscore van 0,06 punt. Dus eigenlijk volgens verwachting. Maar Sven had een heel wisselend toernooi. Het begin was fantastisch. Met 4 winstpartijen en 4 remises stond hij na 8 ronden gedeeld 3e. Toen was de koek echter op en wist hij helaas maar 1 punt uit de 5 resterende partijen te scoren. Maar hij heeft wel aangetoond met de besten mee te kunnen. Volgend jaar moet er in de D groep een topklassering te behalen zijn. Blijft over de enige 2e jaars Vincent. In ronde 2 liep hij al tegen een nederlaag op. Na afloop bleek dat tegen de uiteindelijke jongenskampioen te zijn uit Wit-Rusland. Met een tussensprint van 4 winstpartijen en 2 remises had hij Sven weer ingehaald. Ook in ronde 9 won Vincent en stond hij gedeeld 2e!! Helaas ging het daarna tegen de zeer sterke dames uit deze reeks fout. Lise Heskes en Tyani de Rycke wierpen hem wat terug. Maar met een sterke slotdag wist hij toch nog gedeeld 4e te worden met een overscore van maar liefst 3,53 punten. De beste prestatie van alle Zeeuwen!!

In de C groep zijn er 4 Zeeuwen in een groep van 74 deelnemers. Met 3,5 punt uit 9 partijen komen we Zofyra tegen. Dat is de score die ongeveer van haar werd verwacht. Met een punt meer en dus 50% eindigt Martijn. Hij blijft iets achter de verwachting -0,35. Van de sterken werd verloren en van de zwakkeren gewonnen met uitzondering van 1 remise. Weer een halfje hoger Laura. Tot en met  ronde 7 het zelfde beeld als bij Martijn maar in ronde 8 wint ze van een duidelijk hogere rating. Jammer genoeg kan ze de laatste ronde niets meer aan haar score toevoegen zodat een topklassering uitblijft. Een punt daar boven Nina de Putter (6 uit 9). Zij was heel het toernooi verwikkeld in een felle strijd met Eline Roebers om de meisjestitel. Ronde 8 ging ze nog met een half puntje voorsprong in maar vond haar Waterloo tegen de nummer vier geplaatst. Eline won, maar met een beetje gunstige loting zou het nog allemaal kunnen. Maar zoals al heel het toernooi was de loting Eline gunstiger gezind. Nina tegen de nummer 1 geplaatst (elo 2030) en Eline tegen de nummer 25 (elo 1616). Eline nam al snel remise. Nina staat echt beter maar is zodanig onder de indruk van het ratingverschil (561 punten) dat ze toch remise aanbiedt. Dat werd maar al te graag geaccepteerd!

Soms is de sport echt heel oneerlijk. Met een half punt minder heeft Nina een TPR dat ruim 50 punten hoger ligt dan de kampioene! Als sterkste tegenstanders tegen de nummers 1, 2 en 4 geplaatst moeten spelen. Haar concurrente tegen de nummers 9,15 en 18. Beiden scoorden 2 remises en een nederlaag. Helaas maar je mag bijzonder trots zijn op je gedeelde 7e plaats (10e) en met een overscore van 2,81 punten!

In de B groep komen we als eerste Fardin tegen met een echt Fardin toernooi. Winst in de 1e ronde op een “zwakkere”. Winst in de 2e ronde tegen een speler met een duidelijk hogere rating. Dan komt hij aan een hoog bord en begint hij te dromen!. Maar tegen dat hij weer wakker wordt is het toernooi klaar en heeft hij met 3,5 punt veel te weinig gescoord. Ook tegenvallend was het resultaat van Xander, ook 3,5 punt. De verwachtingen waren, in ieder geval bij schrijver dezes, redelijk hoog gespannen na het prima gesloten NK van Xander in Assen. Ook hij begint met 2 uit 3 maar zakt dan steeds wat verder weg. Met 2 punten meer komen we Iris tegen. Na 4 opeenvolgende titels lukt het dit jaar net niet….. Club- en huisgenote Annelies (in deze week) blijft haar een half weerstandpuntje voor. Gezegd moet worden dat beide dames een degelijk toernooi hebben gespeeld zonder grote uitschieters. Voor Iris extra zuur omdat dit de kans was om haar rechtstreeks te plaatsen voor het NK. In andere jaren zou dat via de ZSB geen enkel probleem opleveren om zich daar alsnog voor te plaatsen, maar nu moet ze weekend toernooien uitzoeken om zich te kunnen plaatsen. En bij de meisjes gaat dan alleen maar de nummer 1 van het plaatsingstoernooi door. Ik hoop dat de KNSB de idioterie er snel van gaat inzien. Hetzelfde geldt ook min of meer voor Nina, maar dan gaan er 3 meisjes door naar het NK. Deze voorronden worden gespeeld in MEPPEL, AMSTELVEEN, OOST-BRABANT en gelukkig ook nog één redelijk dichtbij namelijk Rotterdam. Dit toernooi heeft ook een heel klein pieterpeuterig probleempje. HET WORDT GESPEELD OP 3 ZATERDAGEN!!

Misschien moet de ZSB het volgend jaar maar organiseren. Ik heb wel een ideetje, 7 zaterdagen in Retranchement!

Blijft over de A-groep. Als we weer van achteren naar voren werken komen we eerst Niels tegen. Hij had qua score al een moeilijk toernooi met een 0,5 uit 5 dat hij eraan gewend begon te raken. Hij raakte dan ook helemaal lichamelijk van slag nadat hij in ronde 6 had gewonnen! Hij was er helaas echt heel zwaar ziek van, zo zwaar dat hij het toernooi moest staken! Een stukje hoger komen we Eliza tegen met 3,5 punt. Een beetje tegenvallend gezien de tegenstand en na haar prachtige derde plaats (zelfs gedeeld 2e) tijdens het gesloten NK in Assen. Een TPR van 1503 is te weinig. Slechts 2 plaatsen hoger, met ook maar 3,5 punt komen we Lydia tegen. Maar zij had een heel ander toernooi en heel andere tegenstanders dan Eliza. Ze begon sterk met 2,5 uit 4 (3 remises en 1 winstpartij en een TPR van 2043) maar moest de 5e ronde aan haar voorbij laten gaan wegens ziekte. Maar daarna scoorde ze slechts 1 uit 4 en zakte haar TPR naar 1844. Nog altijd een overscore van bijna 1 en in dit geval voldoende voor de titel en dus rechtstreekse kwalificatie voor het gesloten NK.

Ruim daarboven komen we Bas tegen met 5 uit 9. Een degelijk toernooi wat hem zo’n 70 elo-punten oplevert.  En een gedeeld 12e plaats (21e op wp) Minder leuk voor hem was dat hij tegen maar liefst 5 huisgenoten heeft moeten spelen.

Best wel een grote groep onder begeleiding van fam. Joosse, fam Tiggelman en fam. De Putter. Er staat een leuke fotoserie op internet van deze groep (gecombineerd met wat Vlaamse spelers die ook in het huis verbleven) Een leuk verslag is te lezen op de site van Souburg!

genomen door Tine.

//www.flickr.com/photos/136103829@N07/albums/72157685468270311/page1/">https://www.flickr.com/photos/136103829@N07/albums/72157685468270311/page1/>

//www.flickr.com/photos/136103829@N07/sets/72157688392811955">https://www.flickr.com/photos/136103829@N07/sets/72157688392811955>